29/12/2014

19. Kuchnia - Kurczak w sosie kremowym

Pierwsze przygody kucharskie:
Pierwszy raz z "poważnym" kucharstwem zetknęłam się w momencie, gdy dotarło do mnie, że na studiach jakoś będzie trzeba żyć. Co prawda na pierwszym roku miałam zapewniony jeden posiłek dziennie, więc tak naprawdę za kucharzenie nie zabrałam się aż do momentu, gdy z akademika trzeba się było wyprowadzić.
Zaczynałam od prostych rzeczy: ryż i makaron to byli moi przyjaciele, a początkowe dania były dość nudnawe i często bez smaku. To były posiłki nie dla przyjemności, a dla przetrwania, bo nie przejmowałam się wyglądem lub składnikami dania, a raczej tym, by było wystarczająco kalorii, żeby jakoś przeżyć do dnia następnego.
W pierwszych krokach w kuchni pomogła mi książka na zdjęciu obok, którą podarował mi brat tuż przed moim wyjazdem na studia. Miała proste przepisy, niedrogie składniki i porady w stylu jak długo możesz trzymać w lodówce mleko zanim Cię zabije. Poniżej zamieszczam więc ulubiony, wypróbowany przepis zaadaptowany z owej książki.


Kurczak w sosie kremowym
Danie jest proste w zrobieniu, ma zaledwie kilka składników, wspaniale pachnie i kremowy kurczak jest niezwykle smaczny. Ponadto jest to "coś innego" jeśli macie dość smażonego kurczaka i chcielibyście go przygotować i podać nieco inaczej. Polecam dla młodych/początkujących kucharzy, którzy chcieliby jakoś zaimponować rodzinie lub znajomym domowo przygotowaną potrawą.

Czas przygotowywania i gotowania około 30 minut - porcja dla dwóch osób.

Składniki:
- dwie pokrojone w kostkę piersi z kurczaka (jeśli gotujemy tylko dla siebie, wystarczy jedna pierś);
- pół drobno posiekanej cebuli;
- łyżeczka masła (do smażenia);
- pół kubeczka śmietany (ta do zup sprawdza się najlepiej);
- pół łyżeczki suszonej bazylii (dodaje charakterystycznego zapachu i świetnie komponuje się z grzybami i kurczakiem);
- ząbek drobniutko posiekanego czosnku;
- kilka pokrojonych pieczarek (zależy jak kto lubi, ale z pięć średniej wielkości powinno wystarczyć);
- kostka rosołowa (by ryżowi dodać smaku);
- 2 torebki ryżu.

Sposób przygotowania:
- gotujemy ryż w wodzie z rozpuszczoną kostką rosołową, która doda mu smaku i przyjemnego zapachu;
- cebulę przysmażamy na maśle aż zrobi się miękka i szklista;
- na patelnię dodajemy pokrojonego kurczaka i czosnek. Smażymy na wysokim ogniu aż kurczak przestanie być różowy;
- dodajemy pieczarki i smażymy przez kolejne trzy minuty;
- dodajemy śmietanę i przyprawiamy dla smaku (szczypta soli powinna wystarczyć). Gotujemy przez kolejne 5-10 minut;
- dodajemy bazylię i gotujemy kolejną minutę;
- gotowy sos z kurczakiem podajemy na ryżu.

Ta daa! Proste, szybkie danie nawet dla tych całkiem początkujących, a i doświadczonym kucharzom na pewno zasmakuje. Do dania proponuję także dodać ulubione warzywa lub sałatkę. Osobiście bardzo lubię brokuły, które świetnie do kurczaka pasują.

I co myślicie o takim posiłku? Jeśli ktoś wypróbuje przepis pochwalcie się! A może polecilibyście mi coś własnego do spróbowania?

2 comments:

  1. Zjadłabym :) Mmmm :) Obserwuję :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Polecam, bo bardzo smaczne! Dziękuję i pozdrawiam ;)

      Delete